http//: irra harahap@blogspot.com

mencari CINTA sejati bagi menerangi kegelapan hati .. meminta simpati pada yang sudi memberi .. merindu pada mereka yang tidak memahami .. memohon RESTU pada yang mungkin tidak mengenali .. terima kasih atas segala kesaakitan .. semua akan terbalas kerana TUHAN sentiasa di sisi .. In Shaa Allah :)

Thursday, 29 November 2012

aiman hamizan .. my baby love yOo

dear blog

IRRA saje nak share videoII ni .. ni semua video mr.AH mase seolah dekat sarawak dulu .. masa dia masih menjadi ekasih pada beribuII GF .. hahaaa .. btw , layan jelahh ekk

video

Wednesday, 28 November 2012

ICT

dear blog

semalam lepas test entrepreneur , IRRA tolong mr.AH kemas barang dia .. sebab dia nak pindah dekat SHANGVILLA .. lepas tolng kemas , kene tolong angkatlah kan , lepas kemasII semua tu , kita orang pergi makan dekat tasik ,, IRRA makan nasi loemak warisan pak musa diaa .. banyak sotong dia bagi .. hahaa .. kenyang dok makan sotong je lahkan .. thanks B .. always love you k ..

after that , kita orang pergi jalanII dekat GIANT .. sebab dah lama tak masok Giant , semenjak ada paradigm nikan ..  lama jugalah kita orang dok pusingII Giant tu .. hahaa .. lepas tu ,kita orang gi lepat dekat ICT .. saja nak tengok apa yang baru dekat ICT ..

walaupun hujan , still ramai yang masih ada dekat ICT tu , apa yang best sngat pon aku tak tahulah .. for me , not bad laa ..

lepas tu kita orang lepak at dataran shah alam , layan youtube .. sembang .. hahaa .. actually , still tak nak balik .. sebab taak puas bersama mymr.AH .. btw ,,. thanks for everything B

Tuesday, 27 November 2012

cutiII malaysia , part2


Dear blog

Malam khamis lepas .. kteorang pergi ke PD untuk bercuti .. walaupun dah berpuluh kali aku pergi .. tapi entahlah .. hahaaa .. sampai sana .. kita orang teros chek in hotel dulu .. letak barangII .. then baru cari port terbaik punye untuk buat BBQ .. hahaa .. BBQ kita orang siap sampai pukul 4 pagi .. hahaa ,.. memang terbaiklahkan .. macam bagon sahur dah gamaknya .. after makan , kemas barnagII .. kita orang beredarlah balik ke hotel .. sebab sudah tak larat lagi nak celikkan mata ni ..

Esoknya , kita orang sarapan di kedai makanan koboi .. hahhaa .. not bad lah tempat tu .. classic what .. huhuuu .. lepas makan kita orang teruskan perjalanan pergi ke MELAKA .. Bandar bersejarah .. datanglah Melaka , dengan itu kita telah melawat MALAYSIA .. hahaa …

First sekali bila tiba di Melaka , kitaorang pergi ke taman buaya Melaka dulu … lama lah lepak at dalam tu .. sebaba at dalam tu , macamII ada .. and sudah tentuII lah buaya memang ada dalam tu .. rumah hantu pun ada , taman burung pun ada , banyak lagi lah ..

Masa masok rumah hantu tu .. aku tak pandang apaII pun .. hahaa ,. Bapak lawak .. aku menyorok dekat belakang mr.AH .. hahaa .. nak masuk punye berkobarII .. dah masok hampeh .. tak buka mata langsung ! poyo je lebih aku ni ..

Lepas taman buaya Melaka , kitaorang pergi singah dekat kota a famosa sebelum berangkat pulang .. hmm , rasa saying nak akhiri masabercuti bersama my mr.AH .. rasa nak selamanya bersama dia .. in shaa allah …
Lepas ni , mr.AH .. nak bawak kita pergi mana lagi .. hahaa … tak sabar nak tunggu saat itu lagi .. love you a lot B <2

Sunday, 25 November 2012

ciriII wanita yg mudah tertipu

dear blOg

disini IRRA nak share pasal entry ni .. and girlss take care your own self yaa .. and hope bende ni tak jadi dekat IRRA gak .. 



Seringkali orang perempuan yang dikecewakan insan tersayang sering terasa ditipu dan dikhianati.
Setiap kekecewaan yang kita lalui dalam hidup pasti bersebab. Adakalanya kesilapan itu datang dari Si Dia namun tidak mustahil juga kesilapan itu terletak pada diri kita sendiri.

Ciri-ciri wanita yang mudah ditipu lelaki :-

1. Wanita yang terlalu mudah mempercayai lelaki.
Kerana sayang semuanya diturutkan. Apa sahaja yang lelaki/pasangan katakan, kepercayaan adalah seratus peratus. Mempercayai pasangan secara membuta-tuli dan menerima apa sahaja tanpa menggunakan akal fikiran yang waras adalah amat tidak wajar.
Ini tidak bermaksud kaum wanita tidak boleh mempercayai pasangannya namun perlu ada sikap was-was dan cuba menyoal pasangan bila ada rasa ketidakpuashatian dalam sesuatu hal dan cuba minta penjelasan lanjut.
Biasanya orang lelaki yang sayangkan pasangannya akan menjelaskan dengan selengkapnya tentang apa yang ditanya atau diragui oleh pasangannya. Dia tidak akan menyembunyikan apa pun kerana baginya, wanita yang disayanginya bukan sahaja tempat berkasih, malah tempat berkongsi apa sahaja. Lagi pun, nak rahsia apa, bukan dengan orang lain pun kan?
2. Wanita yang “terdesak” untuk berkahwin.
Umur yang semakin lanjut membuatkan ramai wanita yang belum berpasangan risau akan status diri. Walaupun pada zaman yang semakin canggih ini, melihat wanita yang berkerjaya lewat berkahwin adalah perkara biasa, namun majoriti wanita yang semakin meningkat umurnya risau jika masih belum mempunyai pasangan hidup.
Kerisauan terhadap faktor umur yang meningkat, tekanan ibu bapa, pandangan masyarakat, dan juga kerisauan terhadap peluang untuk mendapatkan cahaya mata yang semakin kurang jika kahwin lewat mampu menyebabkan sesetengah wanita seolah-olah “terdesak” untuk mencari pasangan hidup.
Dalam keadaan seperti ini, kadangkala mereka boleh “terlepas pandang” tentang sikap, kualiti, dan peribadi lelaki yang dipilihnya itu.
Wanita yang berkahwin lewat pada zaman ini pula kebanyakannya berkerjaya secara tidak langsung membawa maksud mereka sudah mempunyai tahap kewangan yang stabil.
Ini memungkinkan mereka menjadi mangsa “buaya professional” yang sentiasa mencari peluang untuk mengambil kesempatan ke atas wanita seperti ini.
Apa yang penting disini setiap wanita perlu tahu bahawa jodoh itu datang dariNYA. Tak perlulah nak terdesak sangat mencari pasangan sehingga tersalah pilih dan menyesal di kemudian hari
3. Wanita “sosial”.
Sosial yang bermaksud suka kepada “night life”, disko, berparti, “clubbing”, pergaulan bebas tanpa had dan hidup dengan falsafah “life is short, so have fun!”, atau “masa muda ni la nak rasa macam-macam..”.
Wanita-wanita ini (kebiasaannya gadis remaja), yang melibatkan diri dengan cara hidup bebas dan sosial seperti ini terang-terangan mendedahkan dan “mengiklankan” diri sendiri kepada “spesis” lelaki pemangsa wanita.
Bersosial tanpa batasan adalah di antara resepi utama yang menyebabkan ramai wanita dan gadis remaja ditipu sekaligus dirosakkan oleh lelaki yang tidak bertanggungjawab.
Yang penting jaga maruah diri sebagai seorang wanita.
4. Wanita yang tidak mementingkan ilmu.
Wanita yang mementingkan ilmu dalam konteks percintaan, perkahwinan dan memilih pasangan hidup bukanlah bermaksud wanita yang mempunyai ijazah berjela-jela dari universiti terkenal. Kalau itu yang dijadikan ukuran wanita berilmu, kenapa masih terlalu ramai wanita yang ditipu, dihina, dipermainkan, dan sebagainyalah oleh lelaki yang berbahaya?
Wanita yang berilmu dalam konteks ini ialah wanita yang mampu memandu dirinya supaya tidak “terpilih” lelaki penipu dan berbahaya. Sekiranya dia “terjebak” dengan lelaki penipu/berbahaya, dia tahu apa yang perlu dilakukan atau di mana untuk mendapatkan bantuan yang sewajarnya.
Ia juga bermaksud wanita yang mengetahui hak-haknya sebagai wanita dan sebagai seorang isteri. Wanita yang berilmu juga berani “membetulkan” keadaan dan mempertahankan haknya bila perhubungan/perkahwinannya terganggu/diganggu sama ada oleh pihak ketiga atau pasangannya sendiri.
Wanita seumpama ini mampu menjadi pasangan/isteri yang sentiasa menjadi kebanggaan pasangan/suaminya sendiri dan mempunyai segala sifat sebagai seorang yang cemerlang.
Wanita seperti ini, sentiasa cintakan ilmu. Sentiasa melengkapkan dirinya dengan ilmu selagi hayat dikandung badan.
Wanita yang mempunyai segulung ijazah atau Ph.D pun boleh ditipu dan dipermainkan lelaki “spesis berbahaya” ini…apatah lagi jika wanita yang hanya meletakkan 100% kebahagiaannya ke atas lelaki dan langsung tidak mahu atau mengambil mudah untuk meningkatkan ilmu dalam diri?
5. Wanita yang memandang “faktor fizikal” sebagai salah satu ciri utama pada lelaki idamannya.
Mudah jatuh cinta dengan lelaki handsome? Atau mungkin juga lelaki “cute”, “macho”, dan mempunyai fizikal yang begitu menggoda hati?
Semakin “handsome”, “cute”, “sexy” seseorang lelaki itu, sebenarnya semakinlah anda sebagai wanita perlu menggandakan “sistem pertahanan” diri. Kalaulah ramai wanita boleh diperdayakan oleh lelaki yang TAK “handsome” dan seumpamanya, apatah pula risiko ditipu oleh lelaki yang “handsome”?
Ingat.. “handsome”, “cute”, dan seumpamanya itu pada seseorang lelaki sepatutnya BUKAN menjadi antara ciri-ciri utama lelaki idaman wanita. Ia sepatutnya hanya menjadi ciri-ciri “bonus” lelaki idaman wanita.
Apa yang perlu diingatkan selalu, rupa paras luaran tidak akan kekal lama dan bukan tiket untuk kebahagiaan.
6. Wanita yang “sabar” tidak bertempat.
Wanita dalam golongan ini boleh kita katakan jenis yang selalu “makan hati berulam jantung”, atau mungkin juga dah sampai tahap “makan tangan berulam kaki”. Dia didera(fizikal atau perasaan), tidak dihargai, sentiasa diambil kesempatan oleh pasangan/suaminya namun masih tetap bersama lelaki itu walaupun dia sedar dia terseksa dan tertekan.
Wanita tersebut akan sentiasa berharap pasangannya akan berubah pada satu masa nanti TANPA mengambil tindakan yang sewajarnya.
Tidak salah bersabar. Malah sika penyabar adalah satu sikap yang baik, dituntut, terpuji, dan mulia. Namun demikian, sekiranya kesabaran itu akhirnya membawa mudarat terhadap diri sendiri, sesuatu perlu dilakukan.
Bersabar walau diperlakukan apa sahaja oleh lelaki/pasangan seperti ini seolah-olah memberi “lesen” kepadanya untuk terus mendera, menipu, dan menghina maruah wanita yang terlibat.
Bersabarlah biar bertempat. Jangan bagi pasangan pijak kepala kita. Luahkan rasa ketidakpuashatian jangan hanya berdiam diri untuk menjaga hati pasangan sedangkan hati sendiri hancur berderai.
p/s jadi wanita yang cekal dan di sayangi bukan wanita yang lemah dan sering disakiti

Saturday, 24 November 2012

entah


dear

hari ni 18/11/2012 .. untuk yang entah berapa kali aku menangis lagi .. hati yang dah lama hancur telah bernanah kembali .. aku tahu .. aku manusia yang penuh dosa .. tapi aku juga manusia biasa yang tidak boleh lari dari melakukan kesilapan .. aku tidak pernah minta untuk lahir kedunia ini .. aku tidak pernah minta untuk disayanggi … dan aku juga tidak pernah minta untuk DISAKITI .. jika wujudnya aku didunia ini hanya untuk disakiti oleh mereka .. ambillah aku kembali .. kerana batin aku ini , sudah tidak mampu !
air mata umpama sahabat paling baik bagi diriku ,kerana dia tidak pernah mahu meninggalkan aku .. hari ini , aku menangis dengan takdir yang kau tuliskan buat aku .. aku menangis , kerana hanya itu yang aku mampu untuk meredakan sakit di hati ini ..

dia .. INSAN YANG AKU SAYANG , benarII telah menguji aku .. aku tahu aku tidak seperti bekasII nya yang dahulu .. aku tidak pernah minta dia mencintaiku .. andai takdirmu menjauhkan dia dari aku , tolonglah .. aku pinta kau tarik nyawaku waktu itu .. kerana sesungguhnya .. aku tidak mampu hidup tanpa dirinya ..

B , syg tahu , syg tak sempurna seperti KEKASIH hati B itu .. tapi syg tidak pernah membandingkan B dengan sesiapa .. B adalah yang pertama untuk syg .. tapi syg adalah yang keberapa juta untuk B . syg tahu , syg bukan seperti KEKASIH B itu .. syg minta maaf .. tapi syg bukan dia .. syg memang dilahirkan sebegini .. syg minta maaf jika segala yang syg buat memalukan dan mengecewakan B .. sesungguhnya , syg tiada niat .. maafkan syg sebab menyesakkan lagi hidup B .. syg sygkan B .. tapi siapalah syg untuk memintaII pada B ..
Sesungguhnya , siapalah aku .. aku pasrah andai suratan aku telah tertulis begini 

Friday, 23 November 2012

Isu Cinta - 10 Cara Bila Bergaduh

dear blOg

aQ just nk share bende nih . because i knOw rmai yang luar sana yang macam ni kan ?.. hahaa .. aQ dah banyak sangat pengalaman bab gadOh ni .. sO kOrang layan je laa ekk >_<





10 Cara Bila Bergaduh :
1) Jangan Bersyarah
Dalam perhubungan yang matang, anda mesti menghormati pasangan anda dan juga diri sendiri sebagai orang dewasa. Bila anda mula bersyarah dengan panjang lebar kepada seseorang itu tentang kesalahannya, ini boleh mencetuskan perasaan yang amat tidak selesa dalam dirinya. Satu ‘kuasa’ memberontak dan tidak puas hati terhadap anda boleh wujud hasil dari sikap tersebut. Oleh itu, selain dari bersikap “anda adalah betul” dalam situasi seperti ini, adalah lebih baik anda bercakap tentang bagaimana cara untuk membetulkan kesilapan yang telah berlaku. Fokus anda mesti kepada bagaimana untuk menyelesaikan masalah yang timbul dan juga supaya perkara itu tidak berulang lagi.
.
2) Jangan Balas Dendam
Selalunya, bila hati seseorang itu benar-benar disakiti oleh pasangannya, dia juga akan bertindakbalas untuk menyakiti hati pasangannya semula. Biar pasangannya rasa bersalah dan rasa apa yang dia rasa. Kononnya supaya pasangannya sedar bahawa kesalahan telah dilakukan. Pada masa itu,tindakan macam ni seolah-olah idea yang bagus,sebenarnya akan memalapkan lagi perhubungan. Jangan bertindak begitu. Bila anda salahkan pasangan anda tentang sesuatu perkara dan cuba buat dia rasa bersalah, anda mengatakan bahawa anda betul dan dia salah-hukuman telah dijatuhkan, susah nak selesaikan pergaduhan anda!
.
3) Jangan Tinggikan Suara
Bila emosi dan kemarahan menguasai diri, adalah sukar untuk mengawal suara lebih-lebih lagi bila pasangan anda sendiri meninggikan suara kepada anda. Walau apa pun, anda mesti ingat, merendahkan nada suara dan bercakap dengan tenang dan tidak menengking amat penting bila berbincang dalam sesuatu konflik. Suasana tenang membolehkan anda dan pasangan mendengar dengan lebih baik apa yang diperkatakan terhadap satu sama lain. Konflik dapat diselesaikan dengan lebih cepat dan tidak merebak dengan lebih teruk dan merosakkan.
.
4) Elakkan Terlalu Peribadi dan Sensitif
Masa situasi konflik tengah hangat, janganlah terlalu sangat “terasa”, jangan terlalu sensitif atau “take it too personal”. Keadaan yang tengah “panas” boleh buat anda terlepas cakap.Oleh itu pastikan anda tidak terlalu sensitif atas segala yang sedang diperkatakan kerana selalunya emosi lebih menguasai keadaan pada waktu ini. Oleh itu,kadangkala ada waktunya perkara betul yang pasangan anda katakan boleh menjadi perkara yang amat sensitif bagi anda dan anda pula boleh terlepas cakap atau sengaja “melepas” cakap tanpa berfikir panjang.
.
5) Jangan Timbulkan Perkara-perkara Kecil
Bila tengah bergaduh tu, jangan timbulkan perkara-perkara kecil yang langsung tak membantu selesaikan masalah. Perkara-perkara kecil yang dalam 2-3 hari akan datang tu dah boleh lupa contohnya, tak perlulah diungkit. Fikir sebelum timbulkan benda-benda kecil macam ni sebab ia takkan membantu, membakar semangat marah dan terukkan lagi keadaan tu adalah. Benda-benda kecil ni termasuk la juga perkara yang dah lama terjadi dah 3 – 4 bulan lepas contohnya jadi tumpu hanya pada isu yang sedang berlaku.
.
6) Mendengar Dengan Teliti
Walaupun susah nak dibuat, anda perlu jadi pendengar yang baik dan teliti. Pasangan anda mungkin dengan jelasnya beritahu apa yang anda berdua perlu untuk selesaikan masalah tapi disebabkan anda tak ambil perhatian, tak dengar dengan baik dan teliti, bukan saja cadangan dia anda tak ambil kira,malah anda pula bagi penyelesaian yang takde kena-mengena dan merumitkan keadaan.
.
7) Fokus Satu Isu Pada Satu Masa
Seperti biasa yang anda mungkin dah banyak kali dengar ~ fokus! Perkara terbaik yang anda boleh buat ialah kenal pasti apa punca sebenar masalah dalam perhubungan anda sekarang dan cari penyelesaian untuk isu itu sahaja. Bila anda mula bercakap tentang banyak perkara, macam-macam isu, anda mengelirukan keadaan. Selesaikan satu persatu dan bergerak ke punca isu yang lain bila isu pertama selesai. Tentu sekali anda ingin tau apa cerita sebenar yang jadi punca mengeruhkan hubungan anda supaya masalah dapat selesai dengan cepat, jadi pastikan anda fokus!
.
8.) Jangan Serang!
Biasalah, dah terlalu marah sangat, anda pun “naik angin”… bila perkara macam ni berlaku, biasanya anda boleh menyerang peribadi pasangan anda. Sebelum perkara macam ni berlaku, fikir dan sedar bahawa ia TAKKAN membantu malah memburukkan keadaan. Anda ingin selesaikan masalah, bukan nak serang pasangan anda.
.
9) Mesti Hormat
Perbalahan/pertelingkahan dalam perhubungan boleh menjadikan sesuatu perhubungan itu lebih matang dan lebih rapat malah lebih indah setelah konflik dan isu berakhir dengan baik. Nak jadi macam ni, anda perlu faham perbalahan perlu di lihat dalam konteks “learning experience” atau proses belajar selain melihatnya dari satu sudut saja. Beri perhatian, sabar, tenang, buat “eye contact”, tanya soalan yang relevan dan diperlukan dalam masa yang sesuai. Ini adalah antara cara utama untuk menunjukkan sikap hormat kepada pasangan anda. Bersama, dengan sikap seperti ini anda berdua PASTI boleh menyelesaikan segala masalah yang melanda.
.
10) Jangan Tinggalkan
Satu lagi perkara yang sukar dibuat bila bergaduh ialah berada tetap dalam tempoh konflik itu sedang berlaku, dari mula sampai selesai. Ramai orang bila dah tak tahan, marah sangat, terus tinggalkan pasangan, bermaksud terus keluar dari “medan” konflik atau pertelingkahan sekaligus membiarkan situasi “tergantung” macam tu je. Pasangan pun dia tinggalkan. Walaupun rasa tak boleh tahan sangat, marah ke, “tension” ke, jangan angkat kaki, tinggalkan konflik dan pasangan macam tu je. Bagi tau dia anda perlukan masa sekejap untuk tenangkan fikiran sebentar, mungkin anda pergi duduk tempat lain kejap ke… kemudian pastikan anda datang semula. Ini secara tidak langsung menunjukkan anda seorang yang berkaliber dan dapat mengurus emosi dengan baik tak kiralah anda lelaki atau wanita.
.
p/s : Jika ada masalah bawak lah berbincang dan jangan la anggap perpisahan adalah penyelesaian segala-galanya. Renung2kan…Peace no war!!

Monday, 19 November 2012

perlu sedar diri k !


Dear blog

Aku betulII rasa sunyi sekarang ni .. aku rasa keseorangan .. hmm .. tuhan , bukakan lah pintu hati aku untuk terus sujud padamu ..

Hmm .. aku sangatII sayangkan dia .. tapi , aku tahu dia tak faham .. hurmm , Aku dah malaz dah nak Tanya itu ini dengan dia .. rasa macam tak penting pada aku .. sebab nya , dia bukan SUAMI aku untuk aku tahu apa dia buat ? mana diapergi ?? dengan siapa ?? aku kene sedar diri dulu ., sebelum Tanya itu ini dengan dia .. dia bukan HAK aku .. so , aku tak nak lebihII .. nanti aku yang sakit .. aku yang parah .. baik aku buat biasa jee .. aku dah malaz nak gedikII lagi dah .. biarlah masa yang tentukan segalanya .. setiap dugaan yang datang pasti ada hikmahnya bukan .. bersabar dan berdoa agar segalanya dipermudahkan ..

okeylah blOg .. sampai sini dulu ..

Sunday, 18 November 2012

perhhh ,.. memang terbaek !!

dear blOg

aku nak cerita ni .. ada satu hari tu ,. masa class data management .. tetbe si mr.AH tu tak bercakap dengan aku .. entah apa yang dia sentap entah .. aku punya perangai takkan kau tak tahu kan .. lagi orang buat aku , aku buat dono jelah .. apa aku kesah .. then , assigment tu dia siap dulu sebab macam biasa lah .. meniru .. sebelum keluar dia tegur aku ... aku naik menyampah , aku suruh dia blaa .. apa aku kesah kan .. class aku habis pukul 7 , hujan tengah lebat camtu , sampai je aku tempat dorang lepak , dia tetibe marahII aku .. aku naik hantu lah .. dengan tension lagi .. dia cakap asal aku off phone .. weii , bila plak aku off phone .. aku pon teros blahh laa .. 

aku duduk at depan 7-11 nak tunggu hujan .. aku keliru masa tu , sama ada nak balik kondo puteri or sterling .. kalau aku balik puteri , aku malu dengan budakII rumah dan aku takut mr.AH akan lagi marah aku , dan entah apa lagi yang dia akan tuduh nanti .. hmm .. masa aku tengah tunggu hujan tu , ada lah kakak yang tinggal 1 umah dengan member aku dok panggilII aku .. hmm , aku rasa malu glerr .. entah apa lah yang   dia fikir nta ..

aku tengok hp , mr.AH langsung tak call ,event text .. aku rasa TERHINA sangat .. sampai hati dia .. aku pun ambil keputusan nak beli payung dekat 7-11 tu , lepas aku beli , aku terus balek .. aku ikut jalan bawah .. aku tak ikut jalan depan bistro , sebab aku malu kalau ada yang nampak aku balik hujanII tu nanti .. dengan perasaan takut aku balik sorangII , gelap .. hujan lebat ! aku betulII rasa terbuang .. sedih !!!

balik , aku terus mandi ... sambil aku mandi , aku menangis sepuasII nya .. seumur hidup aku .. itulah pengalaman paling MENGECEWAKAN !!! aku betulII berfikir panjang masa tu .. siapa dia untuk aku harapkan , siapa aku untuk dia ..

Saturday, 17 November 2012

sepapatII mr.AH

dear blOg

hmmm .. kadangII hati aku ni dilanda beribu perasaan kerana my mr.AH .. aku tak tahu kenapa .. kadangII aku rasa macam nak menjauhkan diri aku dari dia .. kadangII aku rasa aku tak nak terlalu rapat dengan dia .. tapi hakikatnya .. sudah tiada rahsia antara aku dan dia .. jadi macam tak ada sebab aku nak buat semua benda tu kan .. arghhh !! tensiOn .. hmm .. untunglah dia .. dilahirkan dalam keluarga yang bahagia .. dalam keluarga yang ramai .. and dalam keluarga yang terlalu banyak sepupuII .. tak macam aku .. dah sahII aku ni cucu sulung kan .! ramai macam mana pOn sepupuII aku , aku gak laa yang still sepupu yang tua .. sO , masalah tak timbul .. 

mesti blOg tertanyaII kan .. kenapa aku cakap masalah tak timbOl ?? sebabnya adalah .. my mr.AH ni .. kaki JELEZ !! bapak punye JELEZ !!! aku sampai nak terjun bagunan sebab tak tahan dengan perangai JELEZ dia yang bapak tu .. sO , dia tak adalah banyak bunyi sangat pasal sepupuII ni .. sOmetimes aku naek bengang gak ble dia mengadeII nak JELEZ dengan aku !! 

hellO mr.AH .. awak patut cermin diri awak dulu .. awak tu dah lah satu rumah dengan sedOzen sepupuII perempuan awak yang sedang nak membesar tu !! so , yang patut JELEZ tu adalah aku ! bukan awak mr.AH oii .. bongok !! dah lah awak tu lepas mandi leh rilex je duduk dekat depan TV layan TV dengan dorang .. hello !! dorang tu boleh kahwin dengan awak taw tak mr.AH oii .. malulah sikit .. dorang bukan adik-bradik awak sampai awak nak mesra alam + mengedik dengan dorang tu !!

arghhhh .. tensiOn akak blOg oii .. dia melayan sepupuII dia tu okee .. yang aku like status orang yang komen at wall aku dah meraung bagi 1 dunia dengar .. bdO !! alasan dia bapak menyampah .."B tak akan curang laa " alahaii .. macam lah aku nak percaya .. werkkk !!

aku dok panas bace ayatII mesra dia dengan sepapatII dia dekat FB tu .. aduyai .. mengenyam gak sepapatII awak tukan .. aduyai .. tak sama macam luaran dorang.. hukhukhuk .. fahamII sudaa laa .. untunglaa sepapatII awak , sebab boleh menayang awak dekat satu dunia yang awak tu sepapat dorang ! sadis derr ~~~ hahahaaa

papew laa gurlz .. aku blaa dulu .. laen hari kite share story mory lagi ekk .. daaa


Thursday, 15 November 2012

tawar setawar !!


Dear blog

Hati aku dah tawar .. setawar-tawarnya .. aku macam dah tak ada tempat mengadu .. sakit sangat .. hanya disinilah aku dapat melepaskan segala yang terpendam .. aku umpama manusia yang dah tiada harga .. aku dilayan macam aku tak patut wujud ! aku rasa betul-betul tersiksa .. aku tahu .. semua dugaan yang aku terima ni kerana dosa-dosa semalam aku .. aku betul-betul tertekan .. sangat tertekan .. aku harap sangat ada manusia yang mulia sangup membawa aku keluar daripana NERAKA DUNIA ni .. tapi siapalah aku .. siapalah sudi pada manusia kotor macam aku .. kesalahan-kesalahan semalam memang tak mampu aku tarik balik .. aku menjadi hina kerana dahagakan kasih sayang daripada seseorang .. kerana kononnya CINTA aku BUTAkan mata aku pada dosa .. jahanam sungguh aku inikan .. jadi segala sakit yang aku rasa sekarang .. amat tepat untuk aku !

Aku betul-betul rasa kosong sekarang .. mr.AH yang aku anggap cahaya hidup aku .. rupa-rupanya kegelapan yang tak mampu aku tangani lagi .. semua kehendak dia aku laksanakan umpama lembu ditarik hidung .. tapi semua itu bagaikan tidak bermakna bagi mr.AH .. malah aku terus-terusan DIHINA .. DICACI .. DITUDUH dengan segala-segala yang tak pernah terlintas pada kepala otak aku untuk lakukan .. itukah tanda sayang dia pada aku ?? itukah tanda cintanya pada aku ????

Aku muak ! sangat muak ! dengan berjuta alasan yang dia kemukakan pada aku bagi menutup segala kesalahan dia ! persetankan semua itu ! diri aku bukan hak kau .. aku bukan milik kau ! aku lebih berhak keatas diri aku sendiri ! tapi .. semua dan segalanya umpama bukan ditangan aku lagi !! apakah aku tidak punya HAK pada diri aku sendiri ??? siapa kau ?? suami aku ?? cermilah diri kau sendiri !  arghhhh ... sbb syg laah aQ tahan semua ini .. sbb aQ xboleh hidOp tanpa qO lahh aQ diam kan je !!! arghhhh .. mengukitII .. itulahh qO !!

Rahsia Pemikiran Seorang Lelaki

dear blOg

Rahsia Pemikiran Seorang Lelaki..? Ni patut kaum wanita tahu dan ambil berat..nak tahu apa..? Jom layan.... hahahaa

Perihal Lelaki #1

“Sebenarnya kebanyakan lelaki lebih menyukai wanita yang bijak daripada wanita yang seksi. ”

Ramai juga lelaki selalu memandang tinggi kepada wanita genius. Paling tidak, wanita yang mempunyai pendirian tetap dan bijak membuat keputusan. Dalam erti kata lain, selalu percaya kepada pemikiran sendiri.
Bagi mereka, memakai jeans yang ketat, t-shirt pendek sehingga ternampak belakangnya, pusatnya atau wanita bersinglet di pusat membeli-belah adalah Too Cheap!
Perempuan-perempuan yang seksi dan seksa ini hanya dilihat sebagai satu objek seks. Namun…jika berpelajaran, bijak dan seksi, ianya satu kelebihan besar! It’s big bonus!
Sekiranya seorang wanita itu pandai mengimbangkan cara berpakaian, penampilan diri, berilmu dan bijak membuat keputusan pastinya dia adalah pilihan lelaki yang paling utama.
Maksud berilmu di sini, anda boleh memilikinya dari berbagai cara bukan hanya dari kelulusan akademik yang tinggi. Anda boleh menimba ilmu dari kursus-kursus ataupun workshop apa-apa di mana-mana sahaja dan anda boleh memiliki ilmu dalam bidang memasak, menjahit, percetakan, rekacipta dan sebagainya.
Apabila anda mempunyai ilmu dan kepakaran di dalam sesuatu bidang, anda sudah susah untuk diperlekehkan atau dipandang rendah oleh sesiapa sahaja. Ini kerana, apabila seseorang yang mempunyai ilmu dan kepakaran, keperibadian anda dilihat dari sudut perspektif yang berbeza serta dihormati ramai dan bukan calang-calang orang yang mudah untuk dipermainkan. Now you see what is important, right?!

Perihal Lelaki #2

“Lelaki benci dengan wanita yang suka bercerita tentang bekas kekasihnya.”

Ianya amat memualkan mereka apabila wanita mula bercerita tentang itu dan ini, kisah lampau dan kenangan manis serta pengalaman mereka semasa bersama dengan bekas kekasih.
Ianya adalah satu kesalahan besar bagi mereka. Mereka juga menganggap, jika wanita masih berperangai begitu, ianya seolah-olah wanita itu masih cinta dan mempunyai perasaan terhadap bekas kekasihnya, walaupun ianya hanyalah satu kenangan silam.
Yang nak pergi cerita kisah-kisah lama tu buat apa? Pening dengan sesetengah wanita ni. Suka sangat nak bercerita kisah lama. Seolah-olah nak menunjuk yang dia pernah mempunyai kehidupan yang menarik, lepas tu nak banding-banding pulak tu hehehe…
“adoi, apa yang awak nak mengajar boyfriend awak sekarang ni?… bertahan? sabar? Tak payahla… buat sakit hati dia je beb!”
Tak usah lah sayamg… buat sakit hati boyfriend you je. Apa yang paling penting ialah kebahagiaan masa depan anda berdua. Bukan kisah yang lepas, pengalaman lalu…boring la beb.
MASA SEKARANG, bina kebahagiaan sekarang..create new experience untuk anda berdua kenang segala kemanisannya. Alami segala pengalaman baru bersama walaupun di tempat yang pernah anda kunjungi bersama exboyfriend. You know, itu lagi bagus…Lalui bersama boyfriend sekarang, sesuatu yang pernah dilalui bersama exboyfriend untuk jadikan kenangan silam sudah tidak bermakna lagi. Perrgh…ini tip aaaa…”manyak mahal wo!”

Perihal Lelaki #3

Lelaki sangat mengagung-agungkan wanita yang disukainya atau yang baru diminatinya walaupun wanita itu tidak cantik!”

So, jangan cepat perasan! Hehehe…Kalau nak tahu anda betul-betul cantik atau hebat, jumpa lelaki yang membenci anda, sesungguhnya walau dia membenci anda sekalipun lelaki itu tidak akan mengata anda hodoh jika anda cantik.
Amacam??… sebenarnya ini memang benar. Dah banyak jumpa lelaki-lelaki begini. Walau dia benci atau geram dengan sikap wanita itu…dia tetap akui yang wanita itu benar-benar cantik.
Tapi kalau yang tak cantik tu…tetap tak cantik laaa..hehe. Namun selalunya nasib menyebelahi mereka. Walau tak cantik pun, kalau si lelaki sudah sayang, anda tetap kelihatan cun melecun walau pun anda selekeh dan tembam. Begitulah juga sebaliknya. Hehehe…cool tak?!

Perihal Lelaki #4

“Mengapa masih cinta dengan lelaki yang pernah curang? Kerana lelaki curang akan berlaku curang lagi dan lagi… ”

Lelaki curang??…jangan bagi peluang kedua kepadanya. Sekali dia curang, dia akan berlaku curang untuk berkali-kali lagi. Sekali lelaki curang, itu bermakna dia masih mempunyai nafsu terhadap wanita-wanita lain. Curang pertama kali itu yang susah untuk dilakukan, tetapi apabila dia sudah buat sekali…well, yang kedua dan seterusnya is easy!
So, jangan buang masa! Buang dia! Tidak ada gunanya untuk anda memaafkan lantas memberi peluang kepadanya untuk kembali, kerana hampir kesemua daripada mereka akan kembali berlaku curang lagi. Sorry kawan-kawan wanita semua…this is reality!
Kecuali, dia terikat dengan perkahwinan yang terpaksa atau perhubungan yang sudah tiada cinta namun kerana anak-anak atau kerana keluarga dan maruah, lalu dia tidak dapat putuskan. Lalu, dia terpaksa jatuh cinta pada yang lain…
Beratus-ratus email masalah cinta yang mana ramai masih menunggu boyfriend mereka yang hilang entah ke mana. Dan apabila tersedar yang lelaki mereka curang, wanita-wanita ini terus menerus bersedih dan seolah-olah tidak mahu meneruskan hidup normal mereka…
Please faham ya…lelaki kalau dia masih mahukan anda, dia masih ingin bersama anda, dia akan sentiasa ‘mengayat’ anda. Dia akan sentiasa call setiap masa, sms selalu, selalu mahu berjumpa dan berbual mesra, dia akan lakukan apa sahaja demi untuk bersama anda. Percayalah!
Kalau masih sayang dan cinta, takkan dia hilang dan senyap je beb, handphone mesti jawab. Kalau dah tak cinta tu, berborak pun sekadar bertanya khabar je, dah tak ada kemesraan, dah tak romantik, sms pun balas sikit-sikit, kadang-kadang tak balas…hmmm, ada wanita lain lah tu. Kalau tak pun dia dah bosan dengan anda.
So, kerja anda sekarang ialah…bertekad untuk keluar dari kemelut itu dan memulakan hidup baru, kemudian membuka hati anda kepada yang baru…

Perihal Lelaki #5

“Lelaki teramat benci dengan wanita-wanita yang suka berlebih-lebih dalam segala hal.”

Ramai lelaki memang tak suka dengan wanita yang suka bercakap lebih, berpakaian lebih-lebih, cara berkawan pun lebih-lebih. Lelaki mana pun akan mudah rimas dengan wanita sebegini. Disarankan yang lebih-lebih tu, bersederhanalah. Dalam islam pun menyarankan agar kita mengamalkan kesederhanaan.
Hmm..ingat kami kaum lelaki ni boleh tahan ke tengok awak semua bersosial, berkawan rapat dengan lelaki lain, keluar berjalan, minum-minum, makan-makan,
“wa jeles bangat tau!!…ingat tak terseksa batin ke?!!… cuba lelaki buat kat wanita tengok. Tahan ke??”
Hahahaha…kelakar memang kelakar, tapi itulah hakikatnya. Fikirlah dulu sebelum anda nak bersosial lebih-lebih. Ingat cam ni…kalaulah boyfriend anda buat sama seperti apa yang anda buat…okey ke tak? Kalau anda boleh terima then…too bad lah pada boyfriend itu. Kesianlah kat boyfriend you…kena ngap sayot! wakakaka…
Meranalah dia sorang-sorang hehehe…salah satu sebab utama perpisahan banyak terjadi pun adalah kerana perhubungan yang terlalu sosial sehingga menimbulkan syak wasangka dan cemburu…

p/s : maka sedarlah wahai wanita..jagalah pasangan anda baik-baiknya ye.. jom share dengan kawan-kawan lain..

Wednesday, 14 November 2012

Jenis-Jenis Cinta

dear blOg

aQ just nk share bnde ni .. faham2 kan lah .. love is only for blind people !


1) Cinta Sayang

Bermula dengan jalinan persahabatan yang cenderung kepada ambil berat dan timbul perasaan sayang dalam hubungan yang akrab. Bicara dengan orang yang dia merasa senang atau sukai, atau bertukar-tukar kisah peribadi untuk dikongsi bersama. Hubungan semacam ini yang mengandungi unsur akrab, nafsu berahi dan jalinan yang kuat. Cinta ini ramai tidak sedari, kerana ia lahir secara tiba-tiba.

2) Cinta Buta

Jenis cinta ini dikuasai oleh nafsu berahi. Tiada ikatan keakraban atau jalinan yang akrab. Banyak dipengaruhi oleh dorongan nafsu atau keinginan untuk memiliki secara dasar sahaja. Di lubuk hati masih lagi dalam curiga antara hendak atau tidak. Cinta ini tidak kekal lama kerana hanya pada zahir sahaja dia suka, tetapi batinnya menolak untuk terus bersama.

3) Cinta Simpati

Cinta ini lahir dari perasaan simpati semata-mata tanpa mendalami perasaan pasangan yang dicintainya. Ada juga disebabkan desakan atau tetiba terasa simpati. Cinta ini amat sukar untuk diketahui sejauh mana kekalnya pasangan bercinta. Apa pun elakkan dari cinta ini kerana ianya hanya bersifat sementara.

4) Cinta Paras Rupa

Cinta jenis ini hanya meminati seseorang hanya kerana paras rupa sahaja. Cinta ini hanya pada dasar sahaja tanpa menyelami hati budi secara dalaman. Lahir dan batin tidak akan sama, mungkin cantik diluar tetapi busuk didalam. Maka itu jangan mudah buat andaian secara luaran. Perlu selami hati budi dan nilai sejauh mana keikhlasan cintanya.

5) Cinta Romantik

Jalinan cinta ini adalah gabungan dari sifat akrab dan kasih sayang. Menyintai pasangan sepenuh hati dan tidak didorong oleh nafsu. Cinta ini cenderung dalam penyampaian perbuatan atau perhatian ambil berat. Cinta ini unik kerana gabungan dari perasaan dan perbuatan sebagai tempat untuk luahkan cintanya.

6) Cinta Nafsu

Cinta ini hanya dikawal atau didorong oleh perasaan nafsu berahi. Meminati pasangan lebih kepada tubuh badan berbanding untuk  menikmati cinta perasaannya yang sebenar. Cinta ini tidak lama, selepas dapat apa yang dihajati, pasangan ditinggalkan. Cinta jenis ini amat mudah untuk dikenali, yang pada kebiasaannya lebih ditunjukkan dengan perbuatan sumbang tanpa kerelaan atau kebenaran pasangannya terlebih dahulu.

7) Cinta materialistik

Cinta ini juga dikenali sebagai cinta harta benda. Cinta lebih kepada duit poket atau kedudukan atau taraf individu itu. Tidak ikhlas dan tiada jalinan persahabatan yang akrab. Cinta ini penuh kepuraan atau lakonan hanya sekadar dapat memenuhi keinginan untuk mendapat sesuatu yang dia tidak mampu.

8) Cinta Biasan

Cinta ini dikenali juga sebagai cinta paksaan. Terpaksa minati pasangannya tanpa jalinan keakraban atau perasaan ikhlas untuk menerima pasangan sepenuh hati. Atas desakan atau paksaan, maka mereka teruskan hidup bersama, akibatnya pasangan merana jiwa dan batin. Ada pasangan yang berjaya ubah perasaannya dan ada juga pasangan yang sebaliknya.

9) Cinta Kecundang

Cinta ini ada unsur jalinan tetapi tanpa keakraban dan nafsu berahi, maka terjadilah cinta hampa atau cinta kecundang. Biasanya terjadi pada pasangan yang tidak mahu memahami atau menerima pasangan mereka secara rasional.  Lebih banyak dikuasai oleh sifat tidak puas hati terhadap pasangan yang dikenali.

10) Cinta Sempurna

Cinta ini amat sukar dicari. Terlalu sempurna dalam penerimaan pasangannya. Gabungan perasaan dan fikiran yang rasional, memberikan kesan cinta yang menarik. Insan ini cenderung dalam membelai, menyayangi, menghargai dan menghormati pasangannya. Cinta ini disampaikan dengan perbuatan dan perasaan yang ikhlas.


Cinta atau nafsu itu merupakan suatu keinginan yang bermula dari jiwa, mempunyai tujuan dan tugas yang berbeza. Cinta dalam bentuk kasih sayang antara seorang lelaki dan wanita itu memerlukan bukti. Samada melalui kata-kata mahupun perbuatan. Banyak kita temui orang yang mengaku bahawa dia mencintai seseorang, namun hanya sekadar ungkapan sahaja, tidak terbukti secara nyata dalam bentuk cinta yang sempurna.

Apabila kita sudah jatuh cinta, elakkan diri dikuasai oleh emosi cinta. Cinta boleh menguasai manusia dan setiap perbuatan boleh menjadi luar biasa atau diluar batasan peribadi. Kita harus mengawal diri dengan tindakan yang lebih berhati-hati, tidak kira situasi samada dalam bentuk ungkapan atau perbuatan

Tuesday, 13 November 2012

reuniOn ???

dear blOg

hari tu aku baca FB 5p32010 .. dOrang nk jumpe .. hahaa .. masOk ni dah bape kali lah yang dOrang nak jumpe .. tapi tak jumpe2 gak .. hurmm .. dOrang cakap nak jumpe kat KFC kapar jew .. senang kate nye .. sume orang boleh datang .. sebabnya .. situlah tempat kiteOrang lepak 1 class dulu .. then ... macam biasa lah .. aku kene mintak persetujuan mr..AH dulu .. hahaa .. dia biasa lah , selalu curiga .. hmm .. aku rasa kalau aku pergi pOn .., aku mesti tak tenang disebabkan perangai mr.AH aku tu .. btw .., pape jelah .., hmm .., dOrang rancang nak jumpe at KFC kapar hari selasa kOl 2 p.m .. sempena depavali .. sO , dOrang haraplah semua leh datang sebab cuti umum kan .. hmm .. tengOklah macam mane nanti .. jadi atau tidak .. aku pOn dah lame tak jumpe dOrang semua .. nta apa nta perasaan aku ni  nanti bila jumpe dOrang nanti ... huhuuu .. sO .. tengOklah camne ekk ..

terjadi lagii

dear blOg

hanya kau lah tempat aku mekepaskan segala yang terpendam .. tadi .. 12/11/12(isnin) ., aku pergi tengok wayang cite instabul aku datang dengan my mr.AH .. segalanya berjalan lancar .. dalam wayang tu , kiteorang dOk tergelak sakan .. best laa cite tu ,, yang bagi gelak kaaww2 punye .. lakOnan c tOmOk ! bapak kelakar ! hahaaa .. yp menjadi laa .. aku rase .. but .. time balik apa yang tak kene ntaa .. aku pun tak pasti .. lastly aku ajak dia pergi makan mcD .. hurmm .. dia senyap jew .. lame gak lahh .. p[astu dia dOk ceramak aku dOk cakap yang aku tak fikir pasal dia .. and blablablaa .. hebat tOl dia! memang tak laa weii .. aku selalu fikirkan pasal dia lahh .. dia ingat aku ape ?? tungOl tak ada perasaan ??? wey .. aku sedih aw tgOk dia kene hujan because Of me ! bapak laa !! aku syg dia taw .. bukan sikit sayang aku dekat dia .. bapak banyak ! hmm .. aku taw .. diatunggu aku say sOrry dekat dia .. tapi .. itu bukan aku laa .. aku rasa dia pOn faham .. that y dia start tegOr aku dulu .. aku taw aku banyak susah kan dia .. hmm .. B janganlaa demam esOk .. kesian B .. syg jaOh nii .. hurmm .. im sO sOrry .. lOve yOu fOrever B ..

kelip-kelip

Love Quotes, Love Quotes Images, Love Sayings

◕‿◕ LåÐ¥ïrrå ◕‿◕

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...